Plače – popravek M4 (v4.5.2)

Objavil , dne 25.6.2017 v Obvestila, Storžič

Plače – popravek M4 (v4.5.2)

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje je začel pošiljati delodajalcem obvestila o napakah pri oddaji podatkov o pokojninskih osnovah in prispevkih, ki se poročajo v okviru REK-1 obrazcev pri obračunu plač (dosedanji M4 obrazci). Več tem si lahko preberete na straneh ZPIZ: http://www.zpiz.si/cms/?id=2&inf=971

Ugotovili smo, da je pri poročanju v nekaterih primerih prišlo do napake pri poročanju obdobja, za katerega velja osnova.
Do napake je prišlo pri novo zaposlenih delavcih ali pri delavcih, ki jim je prenehalo delovno razmerje ali pa če pri podatkih o zaposlenih niste vnesli obdobja zaposlitve. Zneski so pravilni.

Morebiten popravek obdobja na oddanih REK obrazcih boste morali izvesti v okviru eDavkov, narejeni pa so tudi ustrezni popravki v programu Storžič – plače (verzija 4.5.2), ki je že na voljo za posodobitev preko interneta.

Žal se do sedaj pri oddaji REK obrazcev za ta del  ni izvajalo preverjanja podatkov, tudi navodila razvijalcem so bila dokaj nejasna, zato napake nismo odkrili prej. Tudi po novem bo ZPIZ obveščal delodajalce o napakah za predpretekli mesec.

Prosimo, da si programe čim prej nadgradite. Obenem opozarjamo še na prehod na novejšo verzijo Firebird SQL strežnika, o katerem smo pisali pred dvema tednoma (https://melom.si/opozorilo-pri-nadgradnji-storzica/).

Za morebitne nevšečnosti se vam opravičujemo!