Dopolnitve – Storžič 5.7.2a (12.10.2020)

Objavil , dne 12.10.2020 v Obvestila, Storžič

Pri uporabi novega standarda eRačunov se je pokazalo še nekaj nejasnosti in težav, zaradi katerih kakšen eRačun “ni šel skozi”. Težave sproti odpravljamo, zato programe skoraj dnevno posodabljamo. Tako so vmes nastale še verzije 5.7.1 in 5.7.2, zadnji popravki so v trenutni verziji 5.7.2a. Popravki večinoma niso kritični glede samih podatkov (npr. dolžina naziva podjetja v eRačunu ne sme presegati 70 znakov) in ni večjih prepisov podatkovnih baz, gre bolj za popravke v strukturi xml datotek eRačunov.

Da se izognete težavam in slabi volji zaradi neposlanih ali zavrnjenih računov vas prosimo, preverjajte v meniju Prejeti in poslani eRačuni, če so računi na strani prejemnika res sprejeti. Zavrnjeni računi so v seznamu rdeči, zraven je koda napake (najpogostejši zavrnitvi  sta: 99-običajno pomeni tehnični vzrok (npr. neustrezen xml), lahko tudi napačne bančne podatke  ter  27-zavrnitev računa s strani prejemnika). Podrobnejši vzrok zavrnitve dobite z desnim klikom na tako sporočilo.

Obenem smo popravili še nekaj malenkosti na izpisih in  kakšno sortiranje v šifrantih in pregledih.

Spremenil se je način spreminjanje stopnje in vrste DDV-ja na izdanih računih – tipka Alt-D za preklop načina ni več potrebna, enostavno pritisnite F1 na polju stopnja DDV  ali na polju tip DDV in izberite ustrezno možnost iz šifranta oz. padajočega menija!